Skip to main content

Een online sollicitatiegesprek is tegenwoordig steeds normaler, vooral sinds de COVID-19-pandemie die de manier waarop we werken heeft veranderd. Het kan echter een uitdaging zijn om jezelf te onderscheiden tussen de vele andere sollicitanten die dezelfde baan willen. Daarom hebben we een aantal tips verzameld om je te helpen een succesvolle online sollicitatie te maken.

Tip #1 Zorg dat je technologie in orde is

Test je technologie (camera, microfoon, internetverbinding) voordat je het sollicitatiegesprek begint om ervoor te zorgen dat alles werkt en je niet gestoord wordt tijdens het gesprek. Niets is zo frustrerend als een instabiele internetverbinding, een vastlopende camera of een gebrekkige microfoon. Zorg dat je niets aan het toeval overlaat en test je apparatuur voordat je online sollicitatiegesprek plaatsvindt.

Tip #2 Laat de ander uitspreken

Tijdens een online sollicitatiegesprek is het belangrijk om te weten wanneer je ruimte hebt om te praten. Het kan namelijk voorkomen dat beide personen door elkaar heen praten, waardoor er vaak een ongemakkelijke stilte valt omdat beide personen elkaar ineens de ruimte geven om uit te praten. Dit kan voor ongemakkelijke momenten zorgen, wat je natuurlijk wilt vermijden tijdens een sollicitatiegesprek. Daarom is het belangrijk om je gesprekspartner altijd volledig uit te laten praten.

Tip #3 Show je luistervaardigheden

Het is belangrijk om goed naar het gesprek te blijven luisteren. Stel vragen terug aan je gesprekspartner(s), op deze manier zal het geen eenzijdig gesprek worden maar interactiever. Hierdoor leer je elkaar beter kennen. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en de vacature, en zo kun je tijdens het online solliciteren jouw sociale vaardigheden tonen.

Je luistervaardigheden zijn extra belangrijk omdat je lichaamstaal lastig is af te lezen. Je gesprekspartner(s) kunnen je namelijk niet helemaal zien, waardoor ze misschien onbewuste signalen missen. Daarom is het belangrijk om goed met elkaar te communiceren en duidelijke gezichtsuitdrukkingen te tonen, zoals knikken of glimlachen.

Tip #4 Zorg voor een rustige achtergrond tijdens je online sollicitatiegesprek

Het is belangrijk om op een rustige locatie te zitten, waarbij je niet wordt afgeleid en het gesprek niet wordt verstoord door ruis op de achtergrond. Zorg er ook voor dat de achtergrond niet te druk is, zodat je gesprekspartner niet wordt afgeleid. De beste plek is ergens aan een bureau of tafel in huis, waarbij jij alleen in die kamer bent en je je volledig kunt focussen op het sollicitatiegesprek. Let ook op dat er voldoende licht is, vooral natuurlijk licht ziet er altijd goed uit op camera. In een donkere kamer ben je namelijk moeilijker te zien op de camera.

Tip #5 Denk om je kleding en uiterlijk

Het kan soms lastig zijn om te kiezen wat je precies moet dragen tijdens een online sollicitatie. De camera filmt namelijk vooral je gezicht en schouders, waardoor het lastig kan zijn om te beslissen wat je moet aantrekken. Ons advies is om er zo verzorgd mogelijk uit te zien voor de camera. Bekijk daarom vlak voor het gesprek even snel in de spiegel of je er representatief uitziet.

Leave a Reply