Skip to main content

Stel je voor dat je elke ochtend enthousiast en vol energie begint, klaar om aan je werk te beginnen. Je voelt je voldaan en gepassioneerd over wat je doet. Veel mensen die een carrièreswitch hebben gemaakt zitten nu veel lekkerder in hun vel. Het begint allemaal met jouw eigen verlangen om iets nieuws te proberen. In deze blog laten we je zien hoe je de kans op een succesvolle carrièreswitch kunt vergroten.

Stap 1: Zelfevaluatie

De eerste stap op weg naar een nieuwe carrière is zelfevaluatie. Sta stil bij wat je echt wilt, wat je sterke punten zijn en waar je passie ligt. Wat motiveert jou? Welke dingen geven je voldoening? Wat zijn jouw vaardigheden? Door deze vragen te beantwoorden, kun je heldere doelen stellen en een pad uitstippelen dat bij je past. 

Een tool die je hierbij kan helpen is SkillsCV. Zet al je vaardigheden en sterke punten op een rijtje en zie direct welke banen hier bij passen. Hier kun je vervolgens inspiratie uit halen, of zien in welke vaardigheden je nog moet investeren!

Stap 2: Onderzoek jouw nieuwe carrièrepad

Nu je weet wat je wilt, is het tijd om je nieuwe carrièrepad te verkennen. Doe grondig onderzoek naar de branche, de trends en de beschikbare kansen. Probeer in contact te komen met mensen die al in deze branche werken en leer van hun ervaringen. Begrijp welke opleidingen, certificeringen of vaardigheden nodig zijn om te slagen in jouw droombaan.

Stap 3: Opleiding en training

Voorbereiding is heel belangrijk. Investeer in een opleiding en/of trainingen om de essentiële vaardigheden die je nog niet had te leren. Dit bijvoorbeeld door het volgen van formele cursussen, maar ook door online trainingen en workshops te volgen. De tijd en moeite die je hierin steekt zullen zich zeker terugbetalen.

Stap 4: Netwerken

Een sterk netwerk kan deuren openen die anders gesloten zouden blijven. Verbind je met professionals in je gewenste vakgebied, deel je ambities en zoek advies. Netwerken kan je helpen om waardevolle inzichten en kansen te ontdekken die je carrièreswitch soepeler laten verlopen. Ga bijvoorbeeld naar relevante evenementen of zoek naar professionals via LinkedIn.

Stap 5: Solliciteren en voorbereiden

Op een gegeven moment is het tijd om daadwerkelijk te solliciteren naar functies in je nieuwe carrière. Pas je cv en sollicitatiebrief aan om je nieuwe vaardigheden en passie te benadrukken. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken door je antwoorden op veelgestelde vragen te oefenen en je ervaring te benadrukken.

Werkgeluk begint bij jezelf

Een carrièreswitch is een spannende reis die je leven kan veranderen. Het begint allemaal met jouw verlangen om iets nieuws te proberen, om te streven naar persoonlijke groei en voldoening. Dus, waar wacht je nog op? Bekijk direct wat jouw verborgen vaardigheden zijn en welke potentiële droombanen hier bij passen!

Leave a Reply