Skip to main content

Een gids voor de perfecte sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Het is jouw kans om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers en hen te overtuigen van jouw geschiktheid voor de functie. Een goed geschreven sollicitatiebrief kan het verschil maken tussen het krijgen van die droombaan en weer achteraan de wachtrij aansluiten. In deze blog bespreken we stap voor stap hoe je de perfecte sollicitatiebrief schrijft, zodat je kunt opvallen en succes kunt behalen in jouw carrière.

De structuur van je sollicitatiebrief

Een sterke sollicitatiebrief heeft een duidelijke structuur en volgorde. Hier zijn de elementen die je moet opnemen:

 1. Afzender en geadresseerde: Begin met je eigen contactgegevens, gevolgd door die van de werkgever. Vermeld de naam van de contactpersoon als je die hebt.
 2. Aanhef: Gebruik een professionele aanhef, zoals “Geachte/Beste heer/mevrouw [naam van de ontvanger],” om direct een goede indruk te maken. 
 3. Inleiding: Grijp direct de aandacht van de lezer met een pakkende opening. Vertel wie je bent en waar je de vacature hebt gevonden. Benadruk je enthousiasme voor de functie.
 4. Motivatie: Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de baan en het bedrijf. Toon aan dat je de organisatie hebt onderzocht en leg uit hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij hun behoeften.
 5. Jouw kwalificaties: Beschrijf je relevante ervaring, vaardigheden en opleiding. Onderbouw deze met concrete voorbeelden.
 6. Waarom jij? Laat zien waarom jij de perfecte kandidaat bent. Bespreek unieke eigenschappen, prestaties of ervaring die jou onderscheiden van andere sollicitanten.
 7. Afsluiting: Sluit de brief af met een krachtige alinea waarin je je enthousiasme herhaalt en bereidheid toont om verdere stappen te zetten, zoals een gesprek.
 8. Slotgroet: Gebruik een formele slotgroet zoals “Met vriendelijke groet”, gevolgd door je naam.
 9. Bijlagen: Als je documenten meestuurt, zoals je cv, vermeld deze dan onder ‘Bijlagen’.
 10. Opmaak: Zorg voor een professionele opmaak met een duidelijk lettertype en juiste interpunctie. Gebruik korte alinea’s en witruimte voor leesbaarheid.
 11. Proeflezen: Lees de brief zorgvuldig door om spel- en grammaticafouten te vermijden. Je kunt eventueel een familielid of vriend(in) vragen deze ook nog even door te lezen. Een foutloze brief toont jouw nauwkeurigheid en zorgvuldigheid.

Het benadrukken van vaardigheden in de sollicitatiebrief

Een belangrijk aspect van de sollicitatiebrief is het benadrukken van jouw vaardigheden. Werkgevers zijn op zoek naar kandidaten met de juiste vaardigheden voor de functie. Hier zijn een aantal tips om jouw vaardigheden naar voren te brengen:

 • Relevante vaardigheden: Identificeer de specifieke vaardigheden die de werkgever in de vacature vermeldt en zorg ervoor dat je ze benadrukt in je brief. Let hierbij wel op dat je alleen de vaardigheden benoemd die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.
 • Concrete voorbeelden: Geef voorbeelden van situaties waarin je deze vaardigheden hebt toegepast en welke resultaten je hebt behaald.
 • Overeenkomst met bedrijfsbehoeften: Toon aan hoe jouw vaardigheden aansluiten bij de behoeften van het bedrijf. Laat zien hoe je waarde kunt toevoegen.
 • Passie voor leren: Vermeld je bereidheid om nieuwe vaardigheden te leren en jezelf voortdurend te verbeteren.

Soms heb je bepaalde vaardigheden waar je zelf misschien niet zo snel op komt. Bij SkillsCV helpen we je om je vaardigheden op een rijtje te krijgen en deze direct te implementeren in je CV! Op die manier kun je overtuigend je beste vaardigheden uitlichten in je sollicitatiebrief.

Succes met je sollicitatie!

Met deze gids ben je goed op weg om een sollicitatiebrief te schrijven die opvalt en jouw kansen op succes in jouw carrière vergroot. Door de inleiding, motivatie, vaardigheden, toegevoegde waarde en afsluiting op de juiste manier te benaderen, kun je indruk maken op potentiële werkgevers. Mocht je nog op zoek zijn naar een werkgever en vacature die precies aansluit op jouw vaardigheden, overweeg dan gebruik te maken van SkillsCV. Succes met jouw sollicitatie!

Leave a Reply