Skip to main content

Ben jij aan het nadenken of die carrièreswitch wel geschikt is voor jou? Lees hier meer over welke onzekerheden er naar voren komen tijdens het maken van een carrièreswitch en hoe je op deze onzekerheden kan inspelen.

Carrièreswitch maken

Het maken van een carrièreswitch is voor veel mensen een spannende en grote stap. Het kan een bepaald gevoel van onzekerheid met zich meebrengen. De vraag of je nu de goede keuze maakt, of dat je later spijt krijgt. Het feit dat je overweegt om een carrièreswitch te maken, geeft al aan dat je niet zeker bent van je huidige baan en dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging. Een totaal andere baan nemen zorgt voor nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden. Iets wat voor veel mensen een reden is om te switchen van carrière.

Het kiezen van een andere baan kan ervoor zorgen dat je een persoonlijke boost krijgt. Je krijgt spontaan te maken met een compleet nieuwe situatie, andere collega’s, andere werksfeer en misschien een andere functie. Het is daarom goed om te kijken naar wat jouw persoonlijke vaardigheden zijn voordat je een carrièreswitch maakt. Het is belangrijk dat jouw kernvaardigheden aansluiten op je nieuwe functie en dat je tevreden bent met de nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden die het nieuwe bedrijf biedt.

SkillsCV helpt mensen om een baan te zoeken die aansluit op hun opleidingen, werkervaringen en vaardigheden. In de app van SkillsCV kun je daarom vacatures vinden die precies aansluiten op wat jij zoekt in een vacature!

Carrièreswitch maken op latere leeftijd 

Mocht je al een lange tijd in het werkveld zitten, maar heb je altijd al gedacht om een carrièreswitch te maken op latere leeftijd. Dan is dat zeker niet gek, veel mensen vragen zich af of ze hun hele leven hetzelfde willen blijven doen. Waardoor zij later in hun carrière er toch voor kiezen om een switch te maken. Er zijn zelfs mensen die kiezen voor een carrièreswitch na hun vijftigste levensjaar, het is dus nooit te laat om te switchen van baan.

Tegenwoordig is het mogelijk om altijd meer te leren over het nieuwe vakgebied waar je in wilt werken. Daarnaast staan ook veel bedrijven open om iemand aan te nemen die niet voor de betreffende functie heeft gestudeerd. Dit komt omdat ze vooral kijken naar de vaardigheden die de persoon bezit en of deze aansluit op het bedrijf en de functie.

Veel mensen zijn bang dat ze op latere leeftijd niet meer geschikt zijn voor een totaal andere baan. Hierdoor durven ze vaak niet te solliciteren, waardoor ze nooit een kans hebben gewaagd. Wanneer je het nooit geprobeerd hebt, zal die gedachte altijd aan je blijven knagen.

Redenen om te wisselen van baan

Vaak zit er wel een reden achter waarom iemand een carrièreswitch wilt maken. Hier zijn een aantal redenen van andere mensen die een carrièreswitch hebben gemaakt. Wie weet herken jij jezelf in één of meerdere van deze punten.

  • Te weinig uitdaging in de huidige taken
  • Toe aan verfrissing en vernieuwing
  • Geen interesse in huidige bedrijfsvoering of werkzaamheden
  • Uitgegroeid bij het bedrijf
  • Je werkzaamheden worden niet erkend
  • Toe aan andere collega’s en bedrijfscultuur
  • Je hebt het gevoel dat je niet je maximale potentie benut met je huidige baan

Mocht je na het lezen van deze kenmerken het gevoel hebben dat het switchen van carrière geen gek plan lijkt en wel iets is voor jou? Neem dan contact op met SkillsCV en wij helpen je persoonlijk verder in wat jij zoekt op basis van jouw vaardigheden.

Van baan wisselen is goed voor je persoonlijke groei

Wanneer je er voor kiest om te switchen van carrière is het goed om te beseffen dat het goed is voor je persoonlijke groei. Veranderingen en ongemakkelijkheden zijn plekken uit je comfortzone, hier zit jouw kans in om jezelf te verbeteren te groeien. Daarnaast zul je veel nieuwe mensen leren kennen tijdens deze nieuwe stap in jouw leven. Wanneer jij van carrière bent geswitcht zal je tevreden terugkijken welke veranderingen je hebt doorgemaakt op zakelijk en persoonlijk gebied.

Is het switchen van carrière slecht voor mijn CV?

Misschien voelt het als jobhoppen, maar het switchen van carrière is niet gek. Het is alleen van belang dat je niet elke branche hebt uitgeprobeerd. Dan is de kans groot dat werkgevers bang zijn om jou snel te verliezen. Maar wanneer je een aantal keer bent geswitcht van carrière of bedrijf, dan is dat de normaalste zaak van de wereld. Het is logisch dat mensen niet hun hele leven bij hetzelfde bedrijf werken of dezelfde functie behouden. Door ontwikkeling en verandering in interesses zijn het logische stappen in jouw carrière.

Daarnaast is de arbeidsmarkt momenteel perfect om te kiezen voor een andere baan. Er worden namelijk veel banen aangeboden op dit moment, waardoor het eenvoudiger is om te solliciteren op een andere baan.

Twijfelen over nieuwe baan?

Ben je nu aan het twijfelen of een carrièreswitch nu iets voor jou is?Geef jezelf de tijd om die keuze te maken. Het is een lastige beslissing en heeft veel invloed in je alledaagse leven. Neem daarom geen overhaaste keuze, hierdoor voorkom je dat je later spijt krijgt. 

Ben je erover uit? Je wilt switchen van baan? Lees hier hoe je stap voor stap jouw carrièreswitch in gang kan zetten!

Leave a Reply