Skip to main content

Het is soms erg lastig om erachter te komen waar je interesses precies liggen en wat jouw ware passie nou eigenlijk is. Daarom is het goed om soms te overwegen om te kijken welke baan je eigenlijk wilt. Maar hoe doe je dat het beste? Hoe weet je nou precies welke baan je eigenlijk wil? In dit artikel leggen wij een aantal handige tips uit die jouw helpen bij het zoeken van je ideale baan. Op die manier weet jij straks wat je moet doen om te weten welke baan jij wilt!

Verschillende levensfasen zorgen voor verschillende interesses, dus ook in banen!

Een belangrijk onderdeel waar je rekening mee moet houden is dat door je leeftijd andere banen interessanter kunnen worden door de tijd heen. Wanneer je ouder wordt krijg je namelijk andere interesses en zoek jij andere eisen in een baan. Hierdoor wordt jouw ideale baan ook anders en daardoor kan je toe zijn aan een carrièreswitch.

Een jongere leeftijd zoekt over het algemeen een actievere baan. Ook hebben zij minder ervaring in hun carrière waardoor het ook regelmatig voorkomt dat ze een andere functie hebben dan waarvoor ze gestudeerd hebben. Wanneer je op latere leeftijd een ideale baan zoekt, weten ze vaak al preciezer wat ze willen. Dit komt doordat er jarenlang ervaring is opgedaan, misschien wel in meerdere branches en functies. Maar een oudere leeftijd is vaak wel een grotere stap voor een grote carrièreswitch.

Tips om erachter te komen welke baan bij je past!

Er zijn een aantal handige trucjes waardoor je er snel achter komt welke baan bij je past. Deze tips kunnen je helpen bij het vinden van je ideale baan. Hieronder lees je onze tips!

Doe een uitgebreide zelfevaluatie

Soms is het goed om te beginnen bij jezelf om erachter te komen wat voor baan je wilt en bij je past. Door een goede zelfevaluatie kun jij erachter komen wat je interessant vindt en wat niet. Dit is een belangrijke stap in het maken van een keuze voor een baan. Zo kun je jezelf een aantal vragen stellen waardoor je meer over jezelf te weten komt:

  • Wat zijn dingen die mij dagelijks motiveren in mijn werk?
  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Wat zijn mijn vaardigheden en competenties?
  • Welke soorten werkzaamheden geven mij energie en voldoening?
  • Wat voor soort werkomgeving past bij mij? Wil ik graag werken in een team of liever zelfstandig?
  • Welke soorten banen en industrieën spreken mij aan? Waarom?

Dit zijn een aantal vragen die je kunnen helpen bij de start van een uitgebreide zelfevaluatie om erachter te komen wat voor baan bij je past.

Praat met mensen uit je netwerk

Het kan je goed doen om te praten met mensen uit je netwerk. Ga in gesprek met mensen die andere beroepen uitoefenen dan jij, vraag ze naar hun ervaringen en dagelijkse werkzaamheden. Dit schetst jou een beter beeld van andere functies en beroepen. Wellicht wekken sommige beroepen jou wel meer interesse dan je in eerste instantie zelf dacht!

Loopbaanadviesgesprek

Een andere mogelijkheid om erachter te komen wat voor baan je wilt, is door in gesprek te gaan met een loopbaanadviseur. Een loopbaanadviseur kijkt naar jouw persoonlijkheid, vaardigheden, interesses en mogelijkheden voor de arbeidsmarkt. Een loopbaanadviseur weet veel van verschillende beroepen en heeft daardoor genoeg inzicht om je na een aantal gesprekken een aantal potentieel passende banen aan te wijzen. 

Beroepskeuzetest

Ook is het mogelijk om een beroepskeuzetest te doen. Op basis van een aantal vragen wordt er gekeken waar jouw interesses liggen. Soms kom je met een beroepskeuzetest op banen die je niet verwacht, maar je mogelijk wel interesseren. Dit is vooral fijn wanneer je nog erg zoekend bent in wat je leuk vindt om te doen. Het is mogelijk om een online gratis beroepskeuzetest te doen, maar er zijn ook uitgebreidere betaalde beroepskeuzetesten die veel preciezer kunnen helpen in jouw zoektocht naar het vinden van je ideale baan.

Een dag meelopen bij een andere functie

Als je al iets verder bent in het vinden van een baan die bij je past is het ook mogelijk om een bedrijf op te zoeken waar je voor een dag mag meelopen op een bepaalde functie. Niet ieder bedrijf zal hier direct ja op zeggen, maar er zijn zeker bedrijven die de mogelijkheid geven aan een potentiële werknemer. Hierdoor krijg je direct een heel duidelijk beeld van de functie en hoe een dag eruit ziet op de werkvloer!

SkillsCV matcht jouw op basis van skills, vaardigheden en ervaringen aan vacatures!

SkillsCV is constant op zoek naar het vinden van de beste fit tussen werknemer en functie. Het is belangrijk om de beste fit te zoeken om zo ieders talent optimaal te benutten in zijn carrière. SkillsCV helpt je graag bij het vinden van een passende baan en hebben een keuze uit ruim 400.000 verschillende vacatures, waardoor de ideale baan hier zeker tussen zal zitten. 

Geïnteresseerd in het zoeken naar welke baan bij je past? Neem gerust contact op met SkillsCV en dan kijken we samen naar jouw mogelijkheden!

Neem de tijd voor het vinden van de ideale baan!

Vergeet niet dat het erg lastig is om de ideale baan te vinden. Daarom is het ook belangrijk om hier tijd voor te nemen. Een overhaaste keuze kan ervoor zorgen dat je niet de juiste baan hebt gevonden en langer zoekende bent naar een juiste functie of beroep. Neem daarom de tijd om onze tips rustig te gebruiken, dan zul je vanzelf het maximale uit jouw carrière halen!

Leave a Reply