Skip to main content

Haal jij nog voldoende plezier uit je huidige baan? Of denk je er over om totaal iets anders te doen? Steeds meer mensen gooien het roer om en besluiten om een carrièreswitch te maken. Maar hoe maak je een effectieve carrièreswitch? Dat lees je in deze blog.

Stap 1: Op zoek naar een nieuwe uitdaging

Weet jij inmiddels dat je een carrièreswitch wilt maken? Dan is het allereerst belangrijk om te kijken wat je precies wilt gaan doen. Er zijn tegenwoordig namelijk veel vacatures beschikbaar, dus kijk goed welke vacatures aansluiten bij jouw vaardigheden. Op die manier vind je een passende functie voor jezelf. Zorg dat je geen overhaaste beslissing maakt en neem je tijd op een nieuwe baan te vinden.

De SkillsCV app kan een belangrijke rol spelen in jouw carrièrekansen. Het biedt je namelijk een breed scala aan vacatures aan op basis van jouw vaardigheden, waardoor je voldoende keuze hebt. Maak een lijst met interessante vacatures en rangschik ze vervolgens. Uiteindelijk kom je met een lijst met een aantal vacatures die perfect bij jouw passen.

Stap 2: Solliciteren

Het solliciteren naar een nieuwe baan kan erg spannend zijn. Helemaal omdat je ook nog te maken hebt met je huidige baan in veel gevallen. Zorg ervoor dat jouw CV en LinkedIn profiel helemaal up-to-date zijn. Hierdoor heeft het bedrijf waar jij solliciteert een actueel beeld van jouw ervaring en vaardigheden.

Wanneer je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk om aan te geven wat de redenen zijn voor jouw carrièreswitch. Het is aan te raden om hier eerlijk en transparant over te zijn. Op die manier kan het bedrijf jou helpen om niet in dezelfde situatie terecht te komen. Laat ook zien hoe jouw kwaliteiten en vaardigheden aansluiten op de vacature. Tot slot is het van belang dat je aangeeft wat jouw motivatie is. Dit laat jouw gedrevenheid zien, maar ook dat je graag een andere carrièrestap wilt maken.

Stap 3: Breng je huidige werkgever op de hoogte

Misschien wel het lastigste moment voor jou is het vertellen bij je huidige werkgever dat je op zoek bent naar een andere baan. Dit kan als een shock komen voor je collega’s, ook al zagen sommige collega’s het wellicht al aankomen. Maak kenbaar aan je collega’s dat jij ambities hebt in een ander vakgebied en dat je besloten hebt bij een andere organisatie aan de slag te gaan.

Naast het feit dat dergelijke mededelingen vaak op veel begrip kunnen rekenen, kan het ook nog eens helpen om jouw huidige collega’s aan het nadenken te zetten.

stap 4: De start van jouw nieuwe carrière

Eindelijk is het zo ver, het laatste gedeelte van je carrièreswitch. Omdat je natuurlijk een zo prettig mogelijke start bij je nieuwe baan wilt hebben, is het van belang dat je uitgerust bent. Sommige werkgevers verplichten de werknemer om tussen de oude en nieuwe baan een vakantie te nemen: hierdoor kom je optimaal tot rust en ben jij klaar voor een knallende start. 

Probeer je ook goed in te lezen bij je nieuwe werkgever, check nog even hun social media en de website. Zo blijf je op de hoogte van de laatste gebeurtenissen omtrent het bedrijf. Dit laat zien dat jij zin hebt in je nieuwe baan.

Tot slot, ga ervoor!

Een carrièreswitch kan in beginsel even wennen zijn. Je gaat iets doen waar je waarschijnlijk in het verleden nog maar weinig ervaring mee hebt. Neem de tijd om te wennen aan jouw nieuwe carrière.

Leave a Reply