Skip to main content

Haal je niet genoeg uitdaging uit je huidige baan? Of heb je geen interesse meer in het werk wat je doet? Dit kunnen redenen zijn om te kiezen voor een omscholing. Jezelf om laten scholen is namelijk altijd mogelijk, ook op een latere leeftijd!

Jezelf om laten scholen is erg spannend, want het kan onzekerheden met zich mee brengen. Maar het kan ervoor zorgen dat je straks nieuwe baankansen krijgt. Dit zijn kansen die je meer aanspreken dan in je huidige baan. Hieronder behandelen we de voor- en nadelen van omscholing op latere leeftijd.

Voordelen van omscholen op latere leeftijd

Hieronder staat een lijst met voordelen van het omscholingstraject. We zullen alle punten daarna verder uitleggen waarom dit een voordeel is.

  1. Verhoging van de kansen in je carrière
  2. Verbeterde inkomsten
  3. Nieuwe vaardigheden en kennis
  4. Nieuwe uitdagingen en werkzaamheden
  5. Boost je zelfvertrouwen en voldoening

Verhoging van de kansen in je carrière

Omscholen op latere leeftijd kan je kansen verhogen in je carrière. Je bent namelijk breder geschoold en dit kan een grote aanwinst zijn voor bedrijven. Kennis op meerdere en verschillende afdelingen binnen een bedrijf is een groot pluspunt voor werkgevers. Benoem daarom altijd je opleidingen en voorgaande functies, ook na je omscholingstraject!

Verbeterde inkomsten

Na een omscholing op latere leeftijd is er een kans aanwezig dat je inkomsten kunnen worden verhoogd. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de functie die je graag wilt doen. In veel situaties is er een stijging van het inkomen te zien nadat je bent omgeschoold. Dit komt omdat na een omscholingstraject vaak wordt gekozen om een ‘hogere’ functie te doen. Wat een logische stap is, omdat dit meer uitdaging en verantwoordelijkheden met zich meebrengt dan de functie die je eerder had.

Nieuwe vaardigheden en kennis

Wanneer je een opleiding op latere leeftijd volgt, zorgt dit ervoor dat je nieuwe vaardigheden leert en extra kennis op doet. Dit is voor bedrijven altijd van toegevoegde waarde. Daarnaast kan een opleiding volgen ook een goede manier zijn om meer uit jezelf te halen en jezelf meer uit te dagen. Het behalen van een diploma zorgt voor de bevestiging en voldoening om het maximale uit jezelf te halen.

Nieuwe uitdagingen en werkzaamheden

Wanneer je een omscholingstraject volgt heeft dat vaak de doelstelling om een andere functie te gaan uitoefenen. Een functie met meer uitdaging, verantwoordelijkheid en ook andere werkzaamheden. Dit geeft niet alleen jezelf een persoonlijke boost, maar zorgt ook voor een boost in je carrière.

Boost je zelfvertrouwen en voldoening

Een omscholingstraject op latere leeftijd kan ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Daarnaast geeft het behalen van een extra diploma je extra voldoening. Dit kan zorgt ervoor dat je zelfverzekerder op de werkvloer staat en meer verantwoordelijkheden durft te nemen.

 

Nadelen van omscholen op latere leeftijd

Een omscholingstraject op latere leeftijd kan spannend zijn en een aantal nadelen met zich mee brengen. Het is belangrijk om hier van te voren bewust van te zijn. Zo voorkom je onverwachte situaties en kun je jezelf beter voorbereiden voor je omscholingstraject. Hieronder staan mogelijke nadelen van een omscholingstraject. Daarna zullen we ze verder behandelen.

  1. Kosten
  2. Tijdsinvestering
  3. Vermindering van inkomen tijdens het omscholingstraject
  4. Frustraties en tegenslagen
  5. Beperkingen van leeftijd

Kosten

Het volgen van een opleiding of omscholingstraject brengt kosten met zich mee. Deze kosten worden niet altijd vergoed door het bedrijf waar je werkt. Hierdoor moet je rekening houden met opleidingskosten, aanschaf van literatuur en je moet de nodige spullen bezitten zoals een laptop. Vaak kun je van te voren de kosten van de opleiding online al inzien. Het is goed om daarom van te voren de kosten onder elkaar te zetten. Zo kom je niet voor een verrassing te staan.

Tijdsinvestering

Jezelf laten omscholen kost tijd. Houd hier ook rekening mee! Het kan een flinke tijdsinvestering zijn. Naast je dagelijkse leven, zoals je gezin, sport en huidige baan, moet e tijd vrijmaken voor je opleiding. Zorg dus dat je voldoende vrije tijd hebt om een opleiding te volgen.

Vermindering van inkomen tijdens het omscholingstraject

Het is mogelijk dat je ervoor kiest om een opleiding te doen die ervoor zorgt dat je minder kan werken bij je huidige baan. Doe dit altijd in overleg met je werkgever! Het kan betekenen dat je minder uren kan werken. Hierdoor zal je inkomen verminderen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de soort opleiding die je kiest, maar het is goed om hier van te voren rekening mee te houden dat dit een mogelijkheid zou kunnen zijn.

Frustraties en tegenslagen

Het volgen van een omscholingstraject kan frustraties en tegenslagen opleveren. Je hebt misschien al een lange tijd niet meer gestudeerd. Hierdoor kan het lastig zijn om stof op te nemen. Ook bestaat er een kans dat de opleiding erg moeilijk is. Hierdoor is het lastig om een langere tijd motivatie vast te houden. Probeer daarom je leerproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hierdoor voorkom je sneller frustraties en tegenslagen. Ook zorgt het ervoor dat je langer je motivatie vast kan houden!

Beperkingen van leeftijd

Als laatste, een omscholing op latere leeftijd kan ook een beperking zijn. Vooral tijdens het solliciteren naar een nieuwe functie. Je hebt namelijk weinig/geen ervaring met je nieuwe functie en hebt net hier voor een opleiding afgerond. Sommige werknemers geven hierdoor de voorkeur aan een jongere sollicitant, omdat zij langer in dienst kunnen blijven. Vooral bij omscholers die 50 plus zijn kan dit een probleem zijn. Het is daarom goed om een werkgever te zoeken die openstaat voor personeel die net klaar zijn met een omscholingstraject.

 

Conclusie

Omscholing op latere leeftijd is een spannende stap die voordelen en nadelen kent. Het is vooral belangrijk om zelf comfortabel te voelen wanneer je deze stap wilt gaan maken. Bij SkillsCV supporten wij mensen die net een omscholingstraject hebben gedaan of juist willen gaan doen. Heb je vragen over omscholen op latere leeftijd, neem dan contact op met SkillsCV. Wij proberen je zo goed mogelijk op weg te helpen!

Leave a Reply