Skip to main content

Er zijn natuurlijk altijd veranderingen in de recruitment, zoals de opkomst van kunstmatige intelligentie, social media en andere verwachtingen van kandidaten… Als HR-professional is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de verschillende trends in werving en selectie. Wij hebben de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje gezet die in 2024 het landschap van recruitment zullen vormen. 

1. Virtuele wervingsprocessen

Een opvallende trend in 2024 is de verschuiving naar virtuele wervingsprocessen. Sinds COVID-19 zijn de ontwikkelingen wat betreft deze processen steeds verder geëvolueerd. Geavanceerde technologieën, zoals virtuele sollicitatiegesprekken, transformeren de wervingswereld ook in 2024 nog altijd. Als organisatie zul je je moeten aanpassen om operationele efficiëntie te vergroten en concurrerend te blijven.

Deze virtuele benadering biedt niet alleen het voordeel van wereldwijde toegang tot talent, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen in reistijd en -kosten. Het gebruik van augmented reality (AR) en virtual reality (VR) in wervingsprocessen zal de kandidaat ervaring de komende tijd naar nieuwe hoogten tillen.

2. Kunstmatige intelligentie (AI) in werving

Een afzonderlijke trend die we absoluut niet over kunnen slaan, is de integratie van kunstmatige intelligentie in wervingsprocessen. Slimme algoritmen maken snellere en efficiëntere identificatie van geschikte kandidaten mogelijk. AI wordt een onmisbaar instrument voor organisaties die zoeken naar een nauwkeurige en geoptimaliseerde selectieprocedure.

De voordelen van AI in werving zijn niet alleen tijdsbesparing en kostenreductie, maar ook het vermogen om data-gedreven beslissingen te nemen. Het gebruik van chatbots voor het beantwoorden van veelgestelde vragen en het stroomlijnen van het sollicitatieproces wordt steeds meer de norm.

3. Positieve kandidaat ervaring

Een naadloze kandidaat ervaring is nu een absolute noodzaak. Organisaties die de focus leggen op transparantie en een persoonlijke benadering, hebben niet alleen meer kans op het aantrekken van toptalent, maar ervaren ook positieve online mond-tot-mondreclame.

Dit houdt onder andere in dat de sollicitatieprocedure transparanter wordt, waarbij kandidaten beter geïnformeerd worden over het wervingsproces en de organisatiecultuur. Het personaliseren van communicatie en feedback draagt dus bij aan een positieve indruk van de kandidaat, wat kan leiden tot een beter werkgeversmerk.

4. Werven op basis van vaardigheden

Een toenemende trend in 2024 is het belang van vaardigheden in het wervingsproces. Organisaties zullen steeds meer focussen op de specifieke vaardigheden die kandidaten meebrengen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar traditionele kwalificaties maar juist naar de unieke competenties die een kandidaat kan bijdragen.

De tool die SkillsCV heeft ontwikkeld zorgt ervoor dat kandidaten worden gekoppeld aan vacatures op basis van de vaardigheden die zij in hun profiel invullen. Op die manier wordt er niet alleen goed gekeken naar de vaardigheden die passen bij de functie, maar zorgt de objectiviteit in de werving voor een bijdrage aan de diversiteit en inclusiviteit.

5. Social Media recruiting

Een doorlopende trend van de afgelopen jaren die ook in 2024 nog erg relevant zal zijn, is het groeiende belang van social media bij het wervingsproces. HR-professionals zullen steeds vaker gebruikmaken van online platforms om potentiële kandidaten te vinden en te benaderen. Social media wordt een krachtig instrument om een breder scala aan talent aan te trekken.

LinkedIn, X (voorheen Twitter), en zelfs opkomende platforms zoals TikTok zullen dienen als belangrijke bronnen voor talent acquisitie. Als bedrijf kun je dus actiever deelnemen aan online communities om je employer brand te versterken.

Leave a Reply