Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk spannend zijn. Zorg ervoor dat dit je zo min mogelijk stress oplevert en wees niet bang voor concurrentie. Met onze tips vergroot je de kans op die nieuwe baan. Deze tips helpen jou tijdens je sollicitatie om een zo goed mogelijk beeld van jezelf te geven. Dit kan er net voor zorgen dat jij toch wordt gekozen voor de nieuwe baan!
1. Zorg voor een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek
Een goede voorbereiding is de sleutel naar stressvermindering voor jouw sollicitatiegesprek. Met een goed CV zorg je ervoor dat je jezelf duidelijk presenteert. Zo weet het bedrijf al de belangrijkste dingen over wie je bent en wat je hebt gedaan. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je dan de diepte daarover ingaan. Bij de sollicitatiebrief is het belangrijk om duidelijk te zijn, dat is niet alleen fijn voor het bedrijf, maar ook voor jezelf! Duidelijk zijn zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Hierop kun je je dan op tijd voorbereiden.
Voor je sollicitatiegesprek is het belangrijk om de vacature nog eens aandachtig door te lezen. Hier staat de meeste informatie die je nodig hebt over de functie en een korte uitleg over het bedrijf. Het is ook uiteindelijk de reden waarom jij daar op gesprek komt, altijd handig om die nauwkeurig door te lezen voordat je gesprek van start gaat.
Een extra tip voor een goede voorbereiding is om je goed in te lezen over het bedrijf. Wat doet het bedrijf precies? Wie werken er bij het bedrijf? Dit kun je vaak zien op de website van het bedrijf. Daarnaast is het goed om de social media kanalen direct te bekijken. Dit kan je vaak al een sfeerimpressie geven! Je kunt altijd even creatief Googelen naar het bedrijf, mogelijk staan ze ergens in een nieuwsbericht of artikel. Zo weet jij ook nog eens de laatste updates over het bedrijf.
2. Let op je houding en je gedrag
De eerste indruk van jou is extreem belangrijk! Veel mensen bepalen in één oogopslag wat ze van die persoon vinden. Zorg daarom dat je goed overkomt op mensen, want dit zorgt voor een fijner gesprek en een grotere kans op die baan! Een goede open houding en netjes gedrag wordt vaak op prijs gesteld tijdens een eerste ontmoeting. Je lichaamshouding is hierin vaak heel belangrijk. Dus een oprechte glimlach kan er net voor zorgen dat jij die baan scoort!
3. Ken je sterke punten en je zwakke punten
Een vraag die je op veel gesprekken krijgt is: “Wat zijn jouw sterke punten?” en “Wat zijn jouw zwakke punten?”. Het is slim om deze vragen van tevoren al voor te bereiden, dan weet je precies wat je hierover kan vertellen en laat zien dat jij voldoende zelfkennis hebt. Denk daarom al na voor je sollicitatiegesprek wat jouw sterke punten zijn, ook kun je daar bij vertellen hoe jij hiermee het bedrijf kan beïnvloeden. Hetzelfde geldt ook voor jouw zwakke punten, zorg dat je deze duidelijk hebt voor jezelf. Vertel wat je aan deze zwakke punten kan doen, waardoor de zwakke punten worden verminderd.
4. Wees proactief tijdens het sollicitatiegesprek
Proactiviteit is erg belangrijk tijdens jouw sollicitatiegesprek! Door vragen terug te stellen laat het zien dat jij oprechte interesse hebt in de vacature en het bedrijf. Dat is natuurlijk precies wat een bedrijf zoekt in een sollicitant! Daarnaast is het voor jezelf ook fijner, zo blijft het een gesprek en wordt het geen ondervraging.
5. Blijf trouw aan wie jij bent
Jij bent uniek, daarom is het extreem belangrijk om volledig jezelf te zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Zo leert het bedrijf jou kennen zoals je bent. Als je je voordoet als de perfecte sollicitant dan prikt een bedrijf daar vaak snel genoeg doorheen. Daarnaast zorgt het ook voor andere verwachtingen van het bedrijf. Het bedrijf moet jou willen zoals je bent, op deze manier kan jij het meest van toegevoegde waarde zijn voor hen!
6. Professionaliteit
Wees professioneel, daarmee bedoelen wij, kom op tijd! Als je te laat komt dan sta je namelijk al op achterstand vergeleken jouw concurrentie. Daarnaast is professionalisme ook communiceren op het juiste niveau. Zorg ervoor dat je goed luistert, het is niet gek om aantekeningen te maken voor jezelf.
7. Relevante werkervaring
Mocht je eerder al werkervaring hebben opgedaan, dan is het belangrijk om alleen te vermelden wat nuttig is in het gesprek. Denk hierbij dus aan verantwoordelijkheden of bepaalde taken die goed overeenkomen met de vacature waarop je solliciteert. Mocht je geen relevante werkervaring hebben is dat niet erg! Je bent namelijk niet voor niks uitgenodigd om op gesprek te komen.
8. Gedrevenheid en ambities
Het is belangrijk om te laten zien hoe gedreven je bent. Dit laat zien dat je graag wilt presteren en hoe jij persoonlijk omgaat met druk tijdens je werk. Wanneer je gedreven overkomt laat het zien dat je graag wilt werken bij dat bedrijf. Ook ambities kunnen jou daarbij helpen. Jouw droom is misschien wel perfect aansluitend bij de kansen van het desbetreffende bedrijf, hierdoor laat het zien dat jij al nadenkt over je toekomst. Dit vinden veel werkgevers belangrijk, want dit laat zien dat jij een toekomstvisie nastreeft.
9. Zorg dat je in de afsluiting van je gesprek alles duidelijk hebt
Het kan zijn dat je in de afsluiting van je gesprek erachter komt dat je nog niet alles duidelijk hebt voor jezelf. Durf deze vragen zeker te stellen! Het laat interesse zien vanuit jou en laat zien dat je graag duidelijkheid en zekerheid wilt over dingen. Dat zijn direct ook goede eigenschappen voor een (potentiële) werknemer die je dan laat zien! Daarnaast geeft het jezelf een bevestiging op de vragen die je had.
10. Leer van feedback op je sollicitatiegesprek
Helaas! Ben je het niet geworden? Wees niet direct getreurd maar neem de feedback van het bedrijf serieus. Deze feedback kun je gebruiken voor je volgende sollicitatiegesprek. Dit kunnen de missende tips zijn om de volgende keer die baan te scoren!
Met deze 10 sollicitatietips kun jij je ervoor zorgen dat jij zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in gaat. Vergeet niet dat een sollicitatie van twee kanten goed moet voelen. Wees dus er bewust van of jij na het sollicitatiegesprek ook nog steeds zo fanatiek bent als voor het gesprek. Het belangrijkste is namelijk dat het de juiste match is tussen jou en het bedrijf!